Hoe gaan wij om met no-shows en te late afmeldingen?

Bij stichting Jeugd ggz streven we naar een zorgzame en effectieve behandeling, waarbij de relatie tussen ons centraal staat. We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om afspraken na te komen, en daarom willen we duidelijkheid bieden over onze werkwijze met betrekking tot no-shows en te late afmeldingen.

Wat houdt een no-show in?
Een no-show betekent dat je niet verschijnt op een geplande afspraak zonder deze minstens 24 uur van tevoren af te melden.

Wat is een te late afmelding?
Een te late afmelding is een afmelding die binnen 24 uur voor de afspraak wordt doorgegeven.

Stichting Jeugd ggz kan no-shows en te late afmeldingen factureren.

Onze werkwijze

Bij elke stap in ons behandelproces staat onze relatie met jou centraal. Vanaf het eerste contact bespreken we wat we van elkaar kunnen verwachten, inclusief het nakomen van afspraken.

  1. Na de screening worden vervolgafspraken gemaakt. In de uitnodigingsbrief die je ontvangt, leggen we duidelijk uit hoe we omgaan met afspraken en wat we van jou verwachten.
  2. Indien je niet verschijnt (no-show) bij de kennismaking, nemen we contact met je op om te achterhalen wat de reden hiervoor is. Als je alsnog in behandeling wilt, plannen we een nieuwe kennismaking in.
  3. Indien je een tweede keer niet verschijnt (no-show) bij de kennismaking volgt uitschrijving en brengen we ook de verwijzer op de hoogte van deze beslissing.
  4. Als je niet verschijnt (no-show) bij een lopende behandeling, neemt je behandelaar direct contact met je op voor een gesprek. We willen begrijpen waarom je er niet was en wat we kunnen doen om je te ondersteunen bij het komen naar de afspraken.
  5. Een te late afmelding voor een lopende behandeling bij het secretariaat wordt altijd doorgestuurd naar je behandelaar, of er wordt een belmoment ingepland. Ook hier streven we ernaar om samen te begrijpen wat er speelt en hoe we je kunnen helpen.
  6. Bij drie no-shows sturen we je een brief waarop je binnen 14 dagen kunt reageren met de vraag of je nog in behandeling wilt blijven. Afhankelijk van onze behandelrelatie en jouw situatie, kan je behandelaar ervoor kiezen om voorafgaand aan deze brief contact met je op te nemen om het stoppen van de behandeling te bespreken. Dit biedt je een extra kans om samen tot een oplossing te komen.
  7. Elke afspraak wordt per mail bevestigd. Daarnaast krijg je een herinnering per sms. 
  8. Aan het eind van elk behandelgesprek besteedt de behandelaar aandacht aan de volgende afspraak, bijvoorbeeld: we zien elkaar weer op…
  9. De meeste behandelaren hebben het telefoonnummer van de cliënt. Indien nodig kan een behandelaar een dag van te voren een sms sturen ter herinnering. 

Ons doel is om je de best mogelijke zorg te bieden. We staan altijd open voor een gesprek om samen te werken aan jouw welzijn.

Afspraken